Press "Enter" to skip to content

Hem

Hej och välkomna till Romanianembassy.se. Ni som besöker sidan kanske tror att denna har med Rumänska ambassaden att göra på grund av namnet på sajten, men denna sida har inget med rumänska ambassaden att göra. Denna sida är istället en plats där ni som är intresserade av landet Rumänien kan läsa om fakta, mat, händelser och mycket mer. Så är du intresserad av att lära dig mer om landet, eller går i tankar om att besöka Rumänien så kan du hålla dig uppdaterad kring vad som händer och sker genom att besöka sidan med våra nyheter.

Kort om Rumänien

Rumänien är en republik i Östeuropa som gränsar till Ukraina, Moldavien, Bulgarien och Svarta havet. Med ett befolkningsantal på lite över 20 miljoner invånare är Rumänien ett av Europas folkrikaste länder. Enligt statistiker lever omkring 10% av befolkningen under fattigdomsgränser och av dessa är det 90% som lever på landsbygden. I övrigt är den genomsnittliga inkomsten per hushåll runt 558 EUR (ca 5000 kr). Arbetslösheten i Rumänien är relativt låg och man uppskattar att det pendlar mellan 5-7%, vilket är lågt ur ett internationellt perspektiv om man jämför med andra öststater. När det kommer till det rumänska landskapet varierar detta beroende på var i landet man befinner sig och man brukar säga att 34% består av berg, 33% kuperat och 33% lågland.

Den moderna historien har präglats av ett kommunistiskt styre sedan 1947, men 1989 blev landet en demokratisk republik och den 1 januari 2007 blev Rumänien medlem i den Europeiska unionen. Idag är rumänska det officiella språket, ett språk som är närbesläktat med italienska, franska, spanska, portugisiska och katalanska, och 68,8% av befolkningen är medlemmar i den rumänsk-ortodoxa kyrkan.

I Rumäniens huvudstad Bukarest bor ca. 1.9 miljoner invånare och staden ligger i sydöstra Rumänien vid floden Dâmbovița. Huvudstaden är landets industriella, kulturella och ekonomiska centrum och det är även här Rumäniens parlament och regeringsbyggnader finns.