Press "Enter" to skip to content

Rumänien kommer inte att flytta ambassad till Jerusalem

rumäniens president

President Donald Trump har planerat att flytta den Amerikanska ambassaden och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, men med flytt av ambassaden längre fram. Detta enligt Trump för att skapa fred i Mellanöstern och detaljerna är än så länge oklara men ingen president har någonsin erkänt Jerusalem som huvudstad sedan Israel skapades 1948. Många länder i Europa talade om att följa efter initiativet, däribland Rumänien och Tjeckoslovakien men nu har Rumäniens president klargjort Rumänska ambassadens framtid. 

Presidenten klargör rumänska ambassadens framtid

Huvudman i rumänska parlamentet sa på fredagen att man borde “seriöst överväga” att flytta den rumänska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Han menade att det skulle inte bara vara praktiskt men också att det är det är ett beslut som man borde överväga. 128 länder röstade för förslaget och 9 röstade emot. Rumänien var ibland de 34 länder som valde att rösta blankt inför förslaget. Tjeckoslovakiens president Milos Zeman sade att hans land borde flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem men rättades sedan av landets premiärminister som sade att de inte har några planer på att göra det.

Rumänien kommer inte att fatta beslut om att flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem tills framstegen i fredsprocessen i Mellanöstern uppnås, berättade den rumänska presidenten Klaus Iohannis för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett telefonsamtal på fredagen. De två statliga tjänstemännen talade om Jerusalems status och den senaste FN-resolutionen om Förenta staternas beslut att flytta ambassaden till Jerusalem. Israels premiärminister tackade Iohannis för Rumäniens “avstå” omröstning om FN: s resolution som uppmanar USA att dra tillbaka sitt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Beslutet säger att alla beslut om stadens status är “ogiltiga” och måste avbrytas. Det uppmanar också FN-länder att avstå från att inrätta diplomatiska beskickningar i Jerusalem. Resolutionen godkändes av 128 stater, med 35 nedlagda och nio andra röstade emot. Rumänien var bland de länder som avstod. Rumäniens officiella ställning är att Jerusalem är ett centralt tema i fredsförhandlingarna och stadens status bör avgöras efter att en direkt överenskommelse nåtts mellan de berörda parterna. Rumänien anser också att den israels-palestinska konflikten behöver en snabb lösning genom att genomföra “tvåstatslösningen”, Israel och Palestina, som skulle samexistera i fred. Palestinas ambassad i Bukarest hyllade Rumäniens ställning i denna fråga. Efter USA: s president Donald Trump bestämde sig för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, rusade några rumänska politiker för att säga att Rumänien borde överväga att göra detsamma. Liviu Dragnea, ledare för det styrande socialdemokratiska partiet (PSD), var en av dem.

Spela på beslut

Idag är det fortfarande väldigt osäkert på vad som kommer att hända i debatten och i konflikten men de flesta hoppas givetvis på en så fredlig lösning som möjligt. Detta oavsett om Donald Trump har ett finger med i spelet. Det är svårt att mäta allmänhetens åsikter eftersom de flesta är mycket splittrade över vad som faktiskt är rätt i debatten och hur man bäst kommer fram till en fredlig lösning. Hos en del hemsidor där man spelar kan man se att många spelar om vad som kommer hända här näst. Man spelar till exempel om Donald Trump kommer att fortsätta som president efter sin första mandat period och även om man kommer att fullfölja hans förslag att förflytta alla länders ambassader till Jerusalem istället för Tel Aviv. Hos Bethard.nu hittar du olika spelsajter där du kan läsa om odds och olika spel på politiska beslut.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *