Press "Enter" to skip to content

Historia och tips om Rumänien

Rumänien är ett land med vacker natur, fantastiska människor och en unik kultur som är svår att hitta någon annanstans i Europa. Hit kan man åka för en härlig tur med bergsvandring på Rumänska Karpaterna som är välkända för sina intensiva  vildmark och den otroliga skönhet som vilar. Men trots allt det positiva som finns att hitta på i Rumänien finns det ett par få saker som är man bör vara medveten om innan man hoppar på planet ner till bergen, naturen och de härliga människorna. På grund av Rumäniens skakiga historia angående ekonomi och hur det har påverkats av landets inrikespolitik samt med deras världsliga relationer kan du som turist behöva tänka på ett par saker. Vi börjar med deras historia!

Rumänsk historia

I slutet av 50-talet frigorde man sig från det ekonomiska beroendet från det dåvarande Sovjet vilket betydde att man fick satsa allt sitt fokus på den tunga industrin. Det gjorde att landets inkomster gick en stor del till investeringar och gick bra, på 60-talet ökade industiproduktionen kraftigt och då växten Rumänien till sig  rent ekonomiskt. Dock kunde inte varorna som producerades i Rumänien hålla samma kvalité som övriga världsmarknaden och den dåvarande ledningen slösade enormt på resurser för landet. Man satsade allt på det tunga industrin vilket gjorde att den privata ekonomin gick i backen och det bidrog till 1990-talets ekonomiska kris. På senare tid har nya reformer gjorts, EU-medlemskap har tillkommit och ännu en ny ekonomisk boom samt en finanskris utan dess like. I slutet av 2010-talet blev det tyvärr inte bättre då lönerna föll, pensionssystemet ändrades och detta ledda självklart till större demostationer. Här har flera statslån tagits och avtal har brutits, dock finns nu en långsiktig plan på hur man ska få ekonomi stabliliserad.

Tips inför din resa

Att tänka på den ekonomiska biten när man reser till ett land som sitter i samma position som Rumänien innebär ett par försiktighetsåtgärder för din del. Det är till exempel hur man ska göra med respengarna och vi tipsar om ett säkert sätt. Åk till rumänien utan kreditkort, det är säkrare att lämna kreditkortet hemma då det fortfarande inte används på samma sätt som i Sverige och står du endast med kreditkort kan du komma i knipa. Det finns ett fåtal bankomater där du kan ta ut men att garantera dig den summan som är önskad är oklar. Vi rekommenderar att ta ut kontanter i förväg, valutan i Rumänien kallas RON (1 RON motsvarar ca 2,20 SEK). Har du inte möjlighet att ta ut så mycket kontanter som du behöver i reskassan kan du ta ett snabbt smslån vilket kan betalas tillbaka upp till sex månader och du får pengar direkt. Är du osäker på hur vi menar, läs mer här för vidare information.

Rumänien

Trots att Rumänien har sina nackdelar angående ekonomin är det ett underbart land där man som skandinav bara får vara lite extra uppmärksam och påläst om vilka åtgärder som bör tas innan man reser in i lander. Rumänien är ett resmål som vi definitivt föredrar och rekomenderar för alla resenärer som älskar äventyr med natur, historia med kultur och modern politik i sin högsta grad!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *