Press "Enter" to skip to content

Korruptionen i Rumänien värre än förväntat

En rapport visar att korruptionen i Rumänien är väldigt utbredd bland makteliten. Ett av kraven för Rumänien när de gick med i EU år 2007 var att minska och tillslut ta död på korruptionen. Under dessa 9 år så är det väldigt lite som har hänt för att korruptionen ska minska. Landets nationella antikorruptionsmyndighet presenterade nyligen en lista med 1250 namn bland makteliten som är skyldiga till korruption.

Läget i Rumänien är väldigt skakigt just nu. Med hot från Ryssland och en premiärminister som nyligen avgick. Nu har landets nationella antikorruptionsmyndighet nyligen presenterat en lista med 1250 namn på personer som är skyldiga till att ha tagit emot och gett mutor till ett värde av fyra miljarder svenska kronor. Det är enligt antikorruptionsmyndigheten lika mycket pengar som den rumänska staten ska lägga på landets motorvägar de kommande tre åren.

Några av personerna som är anklagade för korruption är en tidigare premiärminister, fem ministrar, 16 före detta parlamentsledamöter, fem senatorer och över 100 borgmästare. Detta påverkar det rumänska folket rejält samtidigt som folket är väldigt rädda för en attack från Ryssland. Det har även kommit fram att två parlamentsledamöter förskingrat pengar från EU som skulle gå till att hjälpa landets romer.

Den tidigare premiärministern Victor Ponta är en av de personerna som är anklagade för denna utbredda korruptionen i Rumänien. Victor Ponta avgick i höstat som följd av den hemska nattklubbsbranden som tog 63 liv i Bukarest. Det som orsakade denna brand var stora brister i brandsäkerheten som var en följd av den utbredda korruptionen som fortfarande pågår. Detta ledde till att tusentals rumäner demonstrerade med ord som “korruption dödar” vilket tillslut ledde till avgången av Victor Ponta. Victor står i nuläget åtalad för den utbredda korruptionen.

I samband med att denna lista släppts så har antalet rättsfall ökat vilket är någonting som verkligen är positivt då det visar att man tar frågan om korruption på allvar efter flera år av korruption. Många rumäner känner sig hoppfulla med detta men det bevisar även att korruptionen är långt inbyggt i systemet. Förhoppningsvis är Rumänien korruptionsfritt inom några år.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *