Press "Enter" to skip to content

Transsylvanien

Transsylvanien är ett historiskt landskap i västra och norra Rumänien. Första gången Transsylvanien omnämndes var i ett latinskt dokument år 1075. Men då var det under det latinska namnet ”Ultra silvam”.transsylvania

Geografi

Transsylvanien är uppdelat i 16 olika distrikt. Dessa täcket hela 102 181 km² i nordvästra och centrala Rumänien. Namnen på dessa distrikt är: Arad, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brasov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu och Timiș.

Omgivet av berg på alla sidor kan man minst sagt säga att Transsylvanien räknas som ett högland. Den största staden är Cluj-Napoca med sina 318 027 invånare.

Mellan Ungern och Transsylvanien finns bergspasset Királyhágó som räknas som gräns mellan de två länderna.

Ekonomi

Det finns många olika mineraltillgångar som Transsylvanien är rikt på. Bland dessa är koppar, guld, svavel, salt, järn och bly. En annan värdefull naturtillgång är timmer. Sysselsättningar såsom jordbruk, kreatursuppfödning och fruktodling är viktiga.

Minoriteter

Av Transsylvaniens befolkning så utgör ungrarna ca 21%. Rumänerna utgör ca 6-7% av befolkningen. Det finns även romer som lever lite vid sidan om samhället. Efter andra världskrigets slut så har den tyskspråkiga minoriteten som tidigare varit betydligt större nu minskat. Andra folkslag som med befolkar landet är serber, tjecker, bulgarer, greker, armenier kroater, slovaker och judar.

Transsylvaniens vapensköld

Vapenskölden för detta land består av tre delar.

Första är: en lammgam. Denna representerar den medeltida adeln. Med denna finns solen och månen som i sin tur representerar seklerna. Bakgrunden för dessa är blå.

Andra är: ett rött tvärband.

Tredje och sista är: sju röda torn. Dessa representerar de Transsylvanska saxarnas sju borgar. Bakgrunden för dessa torn är gul.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *