Press "Enter" to skip to content

Ta en tur längst den förtrollande Transfagarasan

Vill du uppleva något alldeles fantastiskt och magiskt under din vistelse i Rumänien och vill du färdas genom en orörd natur med otroliga vyer, spänningsfyllda bergsvägar och förtrollande landskap?

Då ska du ta chansen att besöka den mystiska och sagolika Transfagarasan-vägen. Denna krokiga bergsväg är idag en av de högst belägna vägarna i Europa och går mellan Cârţişoara och Curtea de Argeş med ett avstånd på dryg 56 mil. Oavsett om man kör norr- eller söderut bjuder denna resa på dramatiska utsikter och en fantastisk naturupplevelse. Transfagarasan-vägen byggdes år 1970 av Ceausescu som svar på Sovjets innovation av Tjeckoslovakien med syftet att att skydda landets gränser för ett liknande intåg.

Fagaras MountainsI modern tid används vägen främst som en turistattraktion och hit reser idag människor från hela Europa för att få uppleva en magisk värld fylld av snirkliga bergsvägar, labyrinter av viadukter och broar och otroliga landskapsbilder med bergssjöar och grönskande bergskedjor. En höjdpunkt man inte vill missa under sitt äventyr på Transfagarasan är Fagarasbergen som ligger drygt 11 km från vägen och som man kan ta sig till via en väl markerad vandringsled. Dessa berg bjuder på en spektakulär utsikt över de snötäckta toppar och otroliga vandringsupplevelser i en magisk grönskande miljö. En annan fantastisk sevärdhet som är värt ett besök är ruinerna från slottet Poenari. Dessa ruiner kan man finna i närheten av Fagarasbergen och är ett populärt turistmål. Mest känt är detta förfallna slott för att ha varit det “riktiga” slottet där Dracula levt. Poenari har även i modern tid porträtterats i många tv-serier och film som just Draculas näste.

PoenariSom ni märker bjuder Transfagarasan på både hissnande landskap, fanatiska äventyr och på en lång historia. Dock bör man ha i tanken när man väljer att utforska denna plats att de kringliga och smala vägarna kan vara utmanande och mycket krävande att köra på. Dessutom, i och med regionens avlägsna läge samt i kombination med skiftande väderförhållandena som råder med bland annat hårda vindar, är vägen avstäng från och med oktober fram till juni. Ha även i tanken att bära kläder efter väder och ett par ordentliga vandringskängor för möjligheten till den absolut bästa upplevelser.

Avslutningsvis kan vi inte annat än säga att vi starkt rekommenderar alla att besöka Transfagarasans fantastiska och överväldigande vägar med förtrollande landskap och otroliga äventyr! Ha en trevligt resa!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *