Press "Enter" to skip to content

Det rumänska köket – en oväntad höjdare

Rumänsk matkultur

Det rumänska köket kanske inte är känt världen över för att bjuda på några gastronomiska storverk men det har sina specialiteteter och alldeles egna höjdare. Precis som när det gäller den rumänska kulturen som helhet är maten en blandning av flera andra länders traditioner, samtidigt som den ändå hittat sin egen stil. En stor del av inspirationen har kommit från det Osmanska riket. Vissa delar av matkulturen har tagit in rätter och intryck från närliggande Balkanländer som Bulgarien och Serbien. Även det ukrainska köket har delat med sig av en del influenser.

Traditionella rumänska rätter

En måltid i Rumänien börjar traditionellt sett ofta med en soppa, inte helt ovanligtvis den egna rumänska soppan ciorbă. Den finns i några olika varianter men grundsmaken är något sur då den smaksätts med både citron och vinäger. När måltiden går vidare hamnar den inte sällan i vad som kan betraktas som Rumäniens nationalrätt, sarmale. Till det yttre ser man knappt något skillnad på en sarmale och den svenska klassikern kåldolmen men till smak och innehåll skiljer de sig en del. Sarmale görs också med kål men fylls sedan med fläsk och kryddigt ris. Några andra rumänska klassiker är mămăligă och tochitură. Mămăligă är en pudding som görs på majsmjöl och påminner även den om en svensk gammal klassiker, i detta fall polenta.  Rätten kan kombineras med någon typ av stuvning, eller ätas som den är med lite gräddfil till. Tochitură är en något tjock fläskstuvning som tillagas i tomat- eller vinsås. Den toppas gärna med ett inte helt genomstekt ägg för lite extra krämighet.

Himmelska efterrätter

Om du är som många andra matälskare världen över undrar du säkert över vad du kan hitta för efterrätter i Rumänien. Många efterrätter är lokalspecialiteter. På vissa platser handlar det mest om kakor och strudlar med diverse olika fyllning, medan du på andra platser ofta ser en clătite, en crepe med choklad eller frukt. Papanaşi kan du däremot hitta överallt. Det är deg som är fylld med sötad kvarg, sylt och grädde och sedan friteras. Den är formad som en lite boll och smakar himmelskt gott.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *